V dnešním článku Vám řekneme co je to gin a z čeho se vyrábí gin. Součástí článku je i rozdělení ginu a další zajímavé informace o tomto destilátu.

V poslední době došlo k revoluci ginu, kdy na trh vstoupila skutečná exploze nových ginů a každý rok stále více lidí objevuje chutě tohoto lahodného a ​​všestranného destilátu.

Je fér říci, že Česká republika prožívá v roce 2022 skutečný milostný románek s ginem ve všech jeho podobách. Naprostá rozmanitost nabízených ginů však neznamená, že jsou všechny kvalitní. Co přesně je gin? jak se vyrábí? Je gin totéž jako vodka, nebo alespoň může být vyroben z vodky? Je ochucený gin stejný jako „skutečný“ gin?

Co je to Gin?

Možná budete překvapeni, když zjistíte, že existují docela přísné zákony, které řídí nejen to, z čeho se gin vyrábí, ale také jak se vyrábí a dokonce i to, jak chutná!

Zde je aktuální právní definice ginu ve státech EU – globálně jsou definice také velmi podobné:

  • Gin musí být neutrální lihovina destilovaná z něčeho přírodního, jako je pšenice, ječmen, brambory nebo hrozny.
  • Příchutě ginu pocházejí z jeho rostlinných látek (to jsou byliny, semena, květiny, rostliny nebo koření přidané během výroby) a co je zásadní, všechny giny musí obsahovat jalovec; ve skutečnosti musí převládat chuť jalovce, jinak nelze nápoj ze zákona definovat jako gin.
  • V celkovém objemu kapaliny musí být minimálně 37,5 % čistého alkoholu.
  • V rámci zastřešující kategorie existují tři tradiční typy ginu: London Dry, Plymouth Gin a Old Tom gin – rozdíly mezi každým z nich jsou uvedeny níže. Některé moderní, inovativní giny však již nespadají do žádné z těchto kategorií!
  • Ochucený gin, ginové likéry a trnkový gin se všechny liší od tradičního ginu v několika významných ohledech – další podrobnosti o tom najdete níže!

V nápojovém průmyslu se teď hodně diskutuje o právní definici ginu a o tom, zda je příliš volná nebo příliš omezující. Na obou stranách sporu jsou silné názory na to, jak nebo zda by se inovativním novým produktům mělo nebo nemělo dovolit, aby se nazývaly „gin“.

Jak a z čeho se vyrábí gin?

Gin se obvykle vyrábí ze základu obilí , jako je pšenice nebo ječmen, které se nejprve fermentuje a poté destiluje.

Plody jalovce a další bylinky, rostliny a koření – známé jako aromatické látky nebo rostlinné látky – se přidávají do fermentované obilné směsi spolu s vodou, dokud hladina alkoholu a vyváženost chutí nedosáhne požadované úrovně.

Existuje několik různých technických metod výroby, které palírníci používají k výrobě ginu.

Směsný gin (někdy také nazývaný ‚bathtub gin‘ , v odkazu na šarže, které byly nelegálně vyrobeny doma během americké prohibice ve 20. letech!) se vyrábí jednodušším procesem: přidává se ovoce, bylinky, zelenina nebo koření (včetně jalovce) do neutrálního základního lihu a nechá se naplnit chutěmi.

Je pravda, že se dá vyrobit gin z vodky?

Ano! Zatímco většina „správných“ komerčních výrobců ginu sice získává příchutě z rostlinných látek destilací, ale je možné vyrobit gin jednoduše „namáčením“ rostlin, bylinek nebo koření, které chcete použít. Ve vodce. To znamená, že je velmi možné vyrobit si svůj vlastní gin doma pomocí vodky! Ale o tomto dnešní článek není.

Jak chutná gin?

Důvodem, proč mnoho barmanů a mistrů destilátorů miluje gin, je jeho všestrannost jako lihoviny. A důvodem je především to, že nemá jedinečnou chuť; každá značka a edice má úplně jiný chuťový profil.

Jedinou konzistentní chutí, která se prolíná všemi giny, bez ohledu na značku nebo typ, je jalovec, jemná vůně borovice.

Kromě toho však existují stovky různých rostlinných látek, které lze různými způsoby kombinovat a vytvořit tak pro každý gin zcela jedinečnou chuť.

Mezi běžné ginové rostliny patří koriandr, pomeranč, citron, kořen anděliky, skořice, kardamom, zázvor, muškátový oříšek a mleté ​​mandle.

Tyto příchutě jsou však velmi jemné a váš gin není „ochucený“ v moderním smyslu umělých přidaných příchutí; jsou to spíše různé tóny citrusů nebo koření, které můžete ve svém ginu zaznamenat.

Jaké jsou různé druhy tradičního ginu?

London Dry Gin

Mnohými palírnami považován za nejsofistikovanější typ ginu. Překvapivě se tento typ lihoviny nemusí vyrábět v Londýně! Termín ve skutečnosti odkazuje na specifický typ výrobního procesu, který musí splňovat zákonnou definici, aby se gin mohl jmenovat London Dry. Hlavní rozdíl mezi London Dry a ostatními giny je v tom, že všechny jeho rostlinné látky musí být přidány během procesu destilace a všechny musí být přírodní. Po destilaci nelze přidat nic jiného než vodu a velmi malé množství sladidla. Naproti tomu jiné giny mohou mít syntetické nebo umělé příchutě nebo sladidla přidaná po destilaci.

Plymouth Gin

Chuť jalovce v ginu Plymouth, o něco sladší než London Dry giny, je také jemnější, s větším důrazem na „kořenové“ rostlinné látky, jako je lékořice např. Tento styl se musí vyrábět v Plymouthu – a zatímco dříve tam pracovalo mnoho lihovarů, nyní zbývá jen jeden.

Old Tom Gin

Old Tom, mnohem sladší než styly Plymouth nebo London Dry, je „chybějícím článkem“ mezi suchými, moderními styly ginu a Genever, holandským destilátem, který jim předcházel. Styl Old Tom, populární v 18. století (kdy někteří výrobci přidávali spoustu cukru nebo medu, aby zamaskovali špatnou kvalitu, domácího ginu!), zaznamenal nedávné oživení v rukou barmanů, kteří ho mají rádi pro sladší chuť, kterou tento gin dává do klasických koktejlů.

Co je Navy Strength Gin?

Možná jste také četli, viděli nebo ochutnali Navy Strength Gin. Existuje určitá debata o pravosti termínu ‚Navy Strength Gin‘ jako tradiční kategorii ginu. Přičemž někteří tvrdí, že byl ve skutečnosti vytvořen pouze v 90. letech marketingovým týmem pro nový vysoce silný gin! Bez ohledu na to je tradice, na kterou odkazuje, zajímavá a rozhodně se zdá, že má základ v pravdě, podle Forces.net.

Navy Strength Gin

Jaký je tedy příběh za ginem Navy Strength? No, od 18. století – ve skutečnosti asi 200 let – byly britskému královskému námořnictvu vydávány dávky ginu (pro důstojníky) a rumu (pro námořníky) k pití během dlouhých cest. Gin a rum byly uloženy v dřevěných sudech v podpalubí – spolu s lodním skladem střelného prachu.

Aby se zajistilo, že střelný prach bude stále hořet při zapálení, i když gin náhodou vyteče do sudu, námořnictvo požadovalo, aby obsah alkoholu v těchto přídělech byl 100% – to je 57,1% ABV v moderních podmínkách!

Proto se v dnešní době termín ‚Navy Strength‘ používá pro jakýkoli gin s obsahem alkoholu 57 % nebo více.

Jak se moderní gin liší od tradičních druhů?

Tento termín zahrnuje vše, co nezapadá do jiných úhledně nastíněných kategorií a dává palírnám spoustu prostoru k manévrování.

Zatímco u moderních ginů neexistují žádné záruky kvality, v této kategorii hrají někteří opravdoví vizionáři – a ti mají na dosah ruky celý svět chutí!

Co je tedy vlastně ochucený gin?

„Ochucený gin“ je termín, který se v posledních letech objevil díky nebývalému boomu moderních lihovin, které posouvají hranice tradiční definice ginu tím, že do destilované tekutiny přidávají nová aromata a příchutě.

Obsah alkoholu a výrobní proces jsou podobné jako u tradičního ginu, ale dlouho zavedená, běžná rostlinná léčiva ustupují spíše do pozadí silnějších chutí ovoce, koření a bobulovin , jako je klementinka, švestka, jahoda a červený pomeranč.

Mnoho z těchto lahodných nových stylů ginu, vyvolaly velký ohlas v průmyslu i u veřejnosti a pomáhají do budoucna změnit prostředí ginů u nás.

Tam, kde dochází k určitému zmatku, je kolem produktů, které vypadají, že se prezentují jako „ochucený gin“, i když ve skutečnosti kvůli vysokému obsahu cukru , (relativně) nízkému objemu alkoholu a nedostatku převážně jalovcové příchutě se ve skutečnosti kvalifikují jako ginové likéry, popř. úplně něco jiného!

Jak se liší ginový likér od ginu?

Ginový likér se obvykle liší od ginu těmito způsoby:

  • Má vysokou koncentraci přidaného cukru, což vede k mnohem sladší, sirupové chuti a struktuře než má gin
  • Má nižší obsah alkoholu a to kolem 20-30%
  • Nemá jako hlavní chuť jalovec
  • Nebyl vyrobený v souladu s právní definicí pro gin

Je matoucí, že trnkový gin je ve skutečnosti ginový likér, navzdory svému názvu!

Tady to máte – krátký úvod k tomu, co je gin , jak se vyrábí, různé druhy tradičního ginu a jak se tyto liší od inovativních nových ginů, ochucených ginů a ginových likérů! Takže teď už zbývá jen vyrazit a prozkoumat všechny různé druhy ginu, které jsou v nabídce a zjistit, který je váš oblíbený!

Na našem webu postupně naleznete recenze ginů, takže jej stačí pravidelně sledovat a třeba Vám představíme nějaký gin, který Vám sedne a který jste před tím neznali.